Kleur bekennen

Kleur versterkt de sfeer, kleur valt op, kleur zorgt voor herkenning. Kortom, kleuren hebben een grote invloed op hoe klanten jouw huisstijl ervaren.  

Kleuren kies je niet zomaar. Natuurlijk kun je gaan voor een kleur die je mooi vindt, maar wat straal je hier mee uit naar jouw (potentiele) klanten? Denk hier goed over na en sta eens stil bij de volgende vragen:

  • Welke kleuren passen bij mijn merk?
  • Welke kleuren passen symbolisch goed bij mijn kernwaarden?
  • Welke kleuren komen gevoelsmatig bij mij op als ik aan mijn bedrijf denk?

Gevoel en kleur ligt heel dicht bij elkaar. The Logo Company heeft een color emotion guide ontwikkeld waar je de universele gevoelswaarden van kleuren goed terug kunt zien. Het laat zien welke kleur welke emotie oproept en heeft daarbij ook de logo’s van bekende merken gezet. Klopt best goed, toch? Het is een handig hulpmiddel om de kernwaarden van je organisatie te vertalen naar de juiste kleuren voor je website of huisstijl.

Moet ik me hier dan aan vast houden vraag je jezelf misschien af? Nee hoor. Kleur is heel persoonlijk. Er zijn bovendien nog veel meer theorieën over kleur en psychologie te vinden dan alleen deze color emotion guide. Het belangrijkste is als je het mij vraagt dat je met de gekozen kleur de juiste doelgroep aan spreekt en dat het staat voor wie jij bent en wat je uit wil stralen. Kleuren kunnen zelfs in verschillende culturen verschillende betekenissen hebben. Denk bijvoorbeeld aan onze eigen kleur oranje. In Nederland associëren we deze kleur met ons eigen land en het koningshuis. In het Hindoeïsme staat oranje voor vrolijkheid. Conclusie: er zijn geen vaste regels voor kleurkeuzes in een huisstijl. Het gaat er meer om dat jij er goed over hebt nagedacht en dat het past bij hetgeen waar jij voor staat.

Tot slot nog een kleine tip: De meest geslaagde logo’s bestaan meestal uit twee kleuren. Kijk maar eens naar de kleuren van bekende merken. Daarnaast is het voor de herkenbaarheid en in sommige gevallen kostentechnisch het meest praktische om te werken met niet meer dan twee kleuren.

Let’s add some color!

Ontvang de nieuwsbrief

Gegevens

Suzan van Daalen
Tuinstraat 16
5071 CS Udenhout

T 06 206 86 146
info@suzign.nl

KvK nr.: 80462456
BTW nr.: NL003445748B17