Ondernemersportret Suzan van Daalen geschreven door Susanne Kobus

Susanne Kobus interviewde mij in december 2023 en schreef een ondernemersportret met mijn verhaal. Lees hier het resultaat:

Suzan van Daalen – een creatieve geest met zelf geplukt eekhoorntjesbrood

Het bedrijf van mensen een gezicht geven – dat is wat Suzan het liefste doet. Tijdens het eerste gesprek met een klant komen de beelden al tot leven in haar creatieve brein. Luisterend naar het verhaal begint er een vuurtje te branden en ze pookt de brainstorm meteen wat op met de eerste ideeën.

Suzan groeit op in Waalwijk en als het gezin met de caravan op vakantie naar Noord-Italië gaat – maakt ze vanaf de achterbank al een mooi verslag van de vakantie. Aan de autostoel hangt een tas met vouwblaadjes en potloden en nog voordat ze thuis zijn is de vakantiebrochure al klaar, compleet met tekeningetjes van het uitzicht over het meer.

Het blijkt de voorbode van een grote hobby: het gevoel van een land overbrengen in beelden en verhalen, de herinnering warm houden. Suzan maakt prachtige fotoboeken van vakanties, zowel van haar eigen vakanties als die van vrienden.

Zo is er het boek van de kanovakantie in Zweden, met vrienden kanoën ze een tocht van maar liefst 130 kilometer. De tent gaat mee en ze houdt een dagboek bij – zodat de verhalen bewaard blijven voor het fotoboek. Net als de verhalen van Sri Lanka – trots met een hoofdletter T is ze op de vormgeving van dat boek!

Naast die creatieve kant staat een heel georganiseerde kant. Suzan is iemand die afspraken nakomt, op tijd is, lijstjes maakt en zich goed voorbereid. Lang heeft ze gedacht dat dit een wel heel aparte combinatie is: creatief en gestructureerd. Creatieve mensen horen toch chaoten te zijn, ben ik dan wel creatief? Inmiddels kan ze volmondig zeggen: ik ben creatief. En ik heb ook nog eens mijn zaken heel goed op orde. Een gouden combi dus.

Na haar afstuderen aan het (voormalig) Grafisch Lyceum in Eindhoven werkt ze 10 jaar bij een reclamebureau/signmaker. Naast dat ze heel veel technische kennis opdoet, leert ze hier ook over het ondernemerschap. In de tijd dat zij er werkt groeit het bedrijf, zowel in omvang als in dienstenaanbod. Suzan aanschouwt het met interesse en er wordt een zaadje geplant.

Maar voordat het zaadje echt begint te kiemen, stapt ze over naar Vacansoleil. Als grafisch vormgever werkt ze aan vakantiebrochures of bijvoorbeeld een inspiratiemagazine over de Costa Brava. Op het lijf geschreven, maar de coronatijd breekt aan en versneld laat ze haar ondernemerszaadje kiemen: Suzign is geboren!  In eerste instantie ontwerpt ze vooral geboorte- en trouwkaarten, maar al gauw wordt het een veel breder aanbod op het gebied van logo’s, huisstijl en marketing strategie.

Het ondernemerschap blijkt een bron van persoonlijke groei. Netwerken bijvoorbeeld – Suzan kan zich nog goed herinneren hoe ze in haar begintijd op de Dutch Design Week in Eindhoven staat, in de verwachting in ieder geval wat oud-studiegenoten tegen te komen. Ze komt ze dus niet tegen en vraagt zich af wat ze hier eigenlijk doet. Maar – ze gaat het netwerken niet uit de weg, maakt een groei door en kiest zelfs voor de spotlights: ze organiseert inmiddels haar eigen netwerkevent. Ondernemers die het best een drempel vinden om te gaan netwerken, wil ze hier de kans geven om andere ondernemers te ontmoeten.

Waar de zakelijke kant van Suzan gaat over creativiteit, beelden en profilering – kenmerkt haar persoonlijke leven zich door een echte ‘terug naar de basis’ levensstijl. En wel op de Loonse en Drunense Duinen. Samen met Niels woont ze aan de rand van dit prachtige natuurgebied en bijna dagelijks tapt ze er een frisse neus en nieuwe inspiratie af met Flora – een jachthond, maar ook echt een knuffelbeest.

Niels is jager en heeft hier zijn eigen jachtgebied. Als hij na weken of maanden ‘op de zit’ een zorgvuldig geselecteerde ree heeft geschoten (geen jong dier bijvoorbeeld), maken beiden hun agenda een paar dagen leeg. Met veel zorg doen ze het hele vervolgproces zelf, zoals hij leerde van opa. Het resulteert in een vriezer vol geportioneerd vlees, helemaal lokaal van deze Loonse en Drunense Duinen, waar Suzan dan weer heerlijk van kookt.

Helemaal in haar element is ze als er een groep vrienden komt eten: ze maakt gerechten met bijzondere smaken, zoals een stoofpotje van ree met zelf geplukt eekhoorntjesbrood. De borden zien er tip-top uit en natuurlijk ontwerpt ze een menukaart. Van grafisch ontwerper tot gastvrouw, het zit er allemaal in.

Suzan van Daalen. De vrouw die woorden in beelden weet te vangen en kleur geeft aan een identiteit. Ze omringt je met haar enthousiasme – om dan vervolgens weer netjes op twee benen te landen en te doen wat ze belooft.

Geschreven door Susanne Kobus

5 februari 2024

Ontvang de nieuwsbrief

Gegevens

Suzan van Daalen
Tuinstraat 16
5071 CS Udenhout

T 06 206 86 146
info@suzign.nl

KvK nr.: 80462456
BTW nr.: NL003445748B17