Het gebruik van een kleurenpalet

Laatst had ik het in mijn blog over het kiezen van kleuren en waarom je voor bepaalde kleuren kunt kiezen. Tijd om in te gaan op hoe je deze kleuren dan toepast. Als grafisch vormgever maak ik van de kleurkeuzes die ik maak een matchend kleurenpalet. Ik zorg ervoor dat de kleuren elkaar gaan versterken.

Kleuren kiezen en een palet maken kun je heel makkelijk doen via deze link maar een harmonieus geheel maken is toch wel een vak apart. Als je het professioneel aanpakt zorg je tijdens het combineren van kleuren namelijk dat je kleuren kiest die naast elkaar of juist tegenover elkaar liggen. Een technisch verhaal dat te maken heeft met de kleurencirkel van Itten maar door de volgende tips op te volgen zit je al in de goede richting en dit kun je gemakkelijk aanpassen naar je eigen smaak:

Kies kleuren die ver uit elkaar liggen als je gaat voor een ontwerp dat op mag vallen. Je komt dan in de categorie van kleuren die tegenover elkaar liggen.

Kies kleuren die dichtbij elkaar liggen voor een rustigere uitstraling. Bijvoorbeeld een lijn van verschillende tinten van dezelfde kleur.

Kijk bijvoorbeeld naar mijn huisstijl; in mijn logo zitten diverse groentinten van wat donkerder groen naar heel licht, ondersteund door twee neutrale grijstinten voor teksten en achtergronden. Dit noemen we ook wel een analoog kleurenpalet.

Afgelopen week heb ik een logo en huisstijl opgeleverd voor een bedrijf met een triadisch kleurenpalet. Weten hoe dat er uit ziet? Houd mijn socials in de gaten want binnenkort laat ik het eindresultaat zien!

Maar waarom niet gewoon kleuren gebruiken die je op dat moment goed bij het verhaal vindt passen? Dat heeft een hele goede reden; consistentie zorgt voor een gevoel van orde. En dat zorgt er weer voor dat we het beter opslaan in ons brein.  Wat natuurlijk weer zorgt voor meer naamsbekendheid.

Alle reden dus om aan de slag te gaan met een goed kleurenpalet en dit consequent toe te passen in je huisstijl. Als je bij mij een logo en huisstijl laat ontwerpen geef ik je uiteraard ook advies over het kleurgebruik. In het huisstijlhandboek laat ik zien welke kleuren je waarvoor kunt gebruiken en welke kleurcodes daarbij horen. Zo kun je ze bijvoorbeeld goed toepassen in je Canva account of in je Instagram stories.

Ontvang de nieuwsbrief

Gegevens

Suzan van Daalen
Tuinstraat 16
5071 CS Udenhout

T 06 206 86 146
info@suzign.nl

KvK nr.: 80462456
BTW nr.: NL003445748B17